En av de farligaste objudna gästerna i ett hus är mögelsvampar. De är dessutom lömska eftersom det kan ta ett tag innan de gör sig synliga. Mögel kan orsaka svåra hälsoproblem och ge långsiktiga besvär i hals, ögon och huvud. Men det finns sätt att bli av med dem och hålla dem på avstånd.
Mögelsvampar finns överallt och kan växa till sig i rasande fart. I hus och lägenheter är det vanligt att möglet slår rot där det är som mest fuktigt, nämligen i kök och badrum m.m. I början är det mest att du känner av dem genom unken lukt men så småningom börjar små svarta eller gröna prickar framträda och sprida sig all världens väg. Då kan det vara dags att slå en signal till waterproof-stockholm.se och bekämpa inkräktarna.
Stäng portarna – möglet är på ingång!
Börja dina åtgärder redan innan möglet har fått fäste i huset. Det är egentligen inte så svårt att hålla svamparna på avstånd med några enkla medel.
- Vädra ordentligt, speciellt om du har duschat, tvättat eller känner att lägenheten har blivit lite varm och fuktig
- Se till att ha en fungerande ventilation
- Använd luftavfuktare
- Vädra med näsan och känn själv om det luktar underligt
- Var uppmärksam på sjukdomstillstånd som hosta, återkommande huvudvärk, klinade ögon eller utslag
- Byt ut fuktskadade tapeter, golv och andra detaljer i hemmet även om de verkar ha torkat
- Anlita en besiktningsman vid husköp för att se att det inte döljer sig några fuktskador i huset
Ta bort mögel själv – var går gränsen?
Mögel i mycket små doser kan tvättas bort med såpa och andra rengöringsprodukter för att sedan följas upp med god ventilering och underhåll. Det är dock viktigt att påminna om att mögel som samlat sig ordentligt kräver en saneringsfirma som bekämpar problemet fullt ut.
När möglet har avlägsnats
När möglet väl har flugit sin kos är det viktigt att renovera på plats. Låt inte väggar med gamla fuktskador stå. Tapetsera om, måla om eller byt ut i den mån det går. Dels för att det är snyggare estetiskt men också för att det är nödvändigt.