Får du i dig alla vitaminer och mineraler du behöver? Många svenskar äter idag kosttillskott för att väga upp för de ämnen de inte får i sig av sin vardagliga kost. Man får ofta höra om att det är otroligt viktigt att få i sig dessa, men nu visar en ny studie att D-vitamin och omega-3 kanske inte är till så stor nytta som man tidigare trott.
Varje dag blir vi överösta med reklam för olika tabletter som påstår sig innehålla alla viktiga vitaminer vi behöver för att må bra. Istället för att äta frukt och grönsaker ska det räcka med en brustablett som täcker dagsbehovet av både C-vitamin och järn. Funkar alla dessa preparat, och behöver vi faktiskt komplettera vår mat med alla dessa piller?
Solskensvitaminer
De absolut vanligaste kosttillskotten idag är C-vitamin, D-vitamin och omega-3. C-vitaminerna hittar vi i många frukter och grönsaker, däremot har vi svenskar problem med att få i oss tillräckligt med D-vitamin, särskilt under vinterhalvåret. Anledningen är att en stor del av den D-vitamin vi får i oss kommer från solens ljus, och som vi alla vet är vi inte direkt bortskämda med det under hösten och vintern. Därför är det många som tar D-vitaminer som kosttillskott de mörka månaderna i hopp om att bli piggare. I höstas mötte detta dock motstånd då en ny studie av stor skala visade att det inte är någon nytta med tillskott av D-vitamin och omega-3. I artikeln skriven i Dagens Nyheter nämner de att dessa kosttillskott varken minskar risken för cancer eller hjärtkärlsjukdomar hos friska individer. Kan det vara så att tusentals svenskar alltså stoppar i sig dessa piller utan någon verklig effekt?
Brist på mineraler
Det är inte bara vitaminer man kan få brist på utan även mineraler som järn, zink och magnesium. Faktum är att var tredje tonårstjej visar tecken på järnbrist. Man kan bli trött och orkeslös och anledningen till att det främst är kvinnor som får järnbrist är att en stor del försvinner i samband med menstruationen. Att då få i sig järn i form av kosttillskott eller via en kost rik på järn anses vara av stor vikt. Som artikeln vi precis hänvisade till ställer detta höga krav på att skolmaten som serveras runt om i landet innehåller all nödvändig näring. Man kan tycka att tonåringar och deras föräldrar ska behöva känna sig oroliga över att de inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler från skolmaten. Det är trots allt en stor del av var dags totala intag av mat som kommer från lunchen. Särskilt med tanke på att många även hoppar över frukosten. Om du är förälder och orolig över ditt barns intag av mineraler kan du köpa fler livsmedel som innehåller exempelvis järn. Spenat är ett klassiskt exempel på grönsak som är väldigt rikt på järn. Servera ett knippe babyspenat nästa middag, kanske blir tonåringarna där hemma piggare.